четвер, 12 липня 2018 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРШОГО АЛЬМАНАХУ "КЛЕКІТ БУЗЬКА" до 30 річчя ГО "Товариство Бужани"

БУЖАНАМ - 30

Сьогодні членам ГО"ТОВАРИСТВО  БУЖАНИ" тридцять років.

До цієї знаменної дати і відбулася презентація першого альманаху "КЛЕКІТ  БУЗЬКА" 




12 ЛИПНЯ 2018 РОКУ БУСЬК ПУБЛІЧНИЙ ПРОСТІР "НІМЕЦЬКИЙ БІК" КАМЕРА СЕРГІЙ УЛЬЯНОВ

"БУЖАНАМ" - 30 років!


  Так, це сьогодні велике свято! "Бужанам" 30 років! 

Утворилася громадська організація "Товариство Бужани" в далекому 1988 році. У ці далекі часи, не кожен насмілювався ввечері зайти в старовинний будинок колишнього Буського телеграфу. Якщо і йшли, то з деякою престорогою:" Як би чогось лихого не сталося!" Їх можна було зрозуміти: маховик тоталітрної машини, підточений горбачовською перебудовою, хоч і повільно, та все ще обертався і підминав під себе долі багатьох людей. 

А тут, на другому поверсі збиралися просто відчайдушні поціновувачі рідного Буська -"Бужани", як вони себе назвали. Робітник "Сільгосптехніки" Зіновій Павлик, його брат юрист Володимир Павлик, учитель історії Буської СШ №2 Ярослав Книш, завуч цієї школи Людмила Ціхоцька, краєзнавець Тарас Дишкант, завуч Яблунівської НСШ Роман Бучко, Олександр Саримсаков.

 Добре, що ідеологічний відділ Буського райкому КПРС тоді очолював дуже далекоглядний, поміркований чоловік Адам Тарновський, який пішов їм назустріч. Так "Бужани" фактично стали першою в Україні громадською організацією.

Ту першість тримають вже 30 років. Численні культурологічні ініціативи ніколи не обходяться без їх участі. Чого тільки не було: виставки старожитностей і творів мистецтва, археологічні розкопки, публікації в пресі ... У лави історико-культурологічного товариства вступили Михайло Зозуля, Іван Ціхоцький, прийшла молодь. Ярослав Книш перейшов на наукову роботу, Олександр Саримсаков виїхав в Київ у важкі для України часи він волонтер, військовослужбовець АТО, поет, композитор.

17 листопада 2013 вони відмічали 25 років від дня заснування Товариства "Бужани". Тоді вони зібрались у гостинній залі Буської гімназії ім.Є.Петрушевича, щоб згадати минуле, обговорити плани на майбутнє. На зустріч до них прийшли Буське радіо, часопис "Воля народу", Буська міська рада.

Сьогодні це ще більше свято, адже до тридцятиріччя  відбулася презентація першого альманаху "КЛЕКІТ  БУЗЬКА" 

Фоторепортаж - спроба спіймати миттєвості хвилюючої події.

Марія Литвин методист Буської РЦБС

 



1 коментар: